top of page

Chocoladevergiftiging

Kom meer te weten over een chocoladevergiftiging bij honden. Waarom het giftig is, wat de symptomen zijn en hoe we het kunnen behandelen.

Het is bijna Pasen en dat is een zeer interessante periode voor veel honden. Al dat lekkers op tafel gaande van chocolade eitjes tot chocolade paashazen. Eventjes niet opletten en het kan zo gebeurd zijn dat uw hond een stuk chocolade op heeft. Chocolade is giftig voor zowel hond als kat omwille van de stof theobromine. Onze huisdieren breken deze stof slechts heel traag af wat ervoor zorgt dat ook dieren die dagelijks kleine beetjes chocolade eten (denk maar aan 'de boterham met choco'), in de problemen kunnen geraken omwille van een stapelingseffect.


Verschijnselen van chocoladevergiftiging zijn afhankelijk van het gewicht van het dier, het type chocolade en natuurlijk de hoeveelheid. Het zijn voornamelijk de kleine hondjes die snel in de problemen geraken en al zeker in het geval van zwarte chocolade. Verschijnselen van vergiftiging kunnen optreden vanaf 20 mg theobromine per kg lichaamsgewicht. Ernstiger wordt het bij 60 mg/kg lichaamsgewicht en boven de 100-200 mg/kg lichaamsgewicht kan het dodelijk zijn.


Hoeveel theobromine zit er in verschillende chocoladesoorten?

Hoe donkerder en bitterder hoe meer theobromine is in principe de stelregel. Cacaodoppen worden vaak als meststof gebruikt in tuinen en het is relatief onbekend dat ook hier heel veel theobromine in zit.


  • Witte chocolade: 2 mg theobromine per gram chocolade

  • Melkchocolade: 3 mg theobromine per gram chocolade

  • Pure chocolade: 15 mg theobromine per gram chocolade

  • Cacaopoeder: 20 mg theobromine per gram chocolade

  • Cacaodoppen 14-30 mg theobromine per gram product


Symptomen

Braken, diarree, verhoogde temperatuur, stijfheid van de spieren, onrust, hyperactief gedrag, veel plassen, versnelde ademhaling, verhoogde hartslag of soms juist verlaagd, hartritme stoornissen en als het ernstig is kunnen een verminderde bloeddruk, flauwtes, coma en zelfs een hartstilstand optreden. De eerste verschijnselen (braken, diarree) kunnen al na 2 tot 4 uur beginnen. De ernstige symptomen (flauwtes, coma, hartproblemen) zie je na 12 tot 36 uur optreden.


Behandeling

Er is geen antidoot bekend tegen theobromine. De behandeling bestaat in eerste instantie uit het verhinderen van verdere opname. Dit gebeurt door het opwekken van braken door middel van een injectie. Mocht braken niet lukken of niet verstandig zijn dan kan er gekozen worden voor een maagspoeling. De opname van theobromine verder in het maagdarmkanaal wordt verhinderd door het geven van geactiveerde kool. Daarnaast worden eventuele spierkrampen of hartritme stoornissen behandeld door aangepaste medicatie via een infuus. Bij snel en adequaat ingrijpen is de prognose vaak goed.


Neem bij twijfel steeds zo snel mogelijk contact op met een dierenarts.

bottom of page