top of page

Help! Mijn hond eet poep!

Het eten van ontlasting door honden of coprofagie is een zeer veel voorkomend probleem. De nachtmerrie van menig hondeneigenaar!

Het eten van mest van planteneters (rund/paard) is eigenlijk heel normaal, maar hoe zit het dan met het eten van hondenpoep?


Mogelijke oorzaken

Verveling

Dieren die in hun jonge leven te weinig prikkels gekregen hebben en te vaak te lang alleen geweest zijn in aanwezigheid van hun ontlasting, beginnen vaak uit verveling hun ontlasting op te eten en al heel snel wordt het een vervelende gewoonte.


Honger

Jonge dieren die in het verleden ondervoed werden of momenteel onvoldoende verzadigd zijn met hun voeding hebben een grotere neiging tot het eten van hun ontlasting. Ook dieren met een verhoogde eetlust door ziekte, medicatie of na sterilisatie/castratie vallen in deze categorie.


Voeding

Onaangepaste voeding kan leiden tot tekorten van bepaalde voedingsstoffen en een veranderde geur/smaak van de ontlasting. Ontlasting van honden die blikvoeding eten, geniet de voorkeur gezien er vaak nog restanten van smaakverbeteraars worden teruggevonden.


Zindelijkheidstraining

Het herhaardelijk met de snuit door de uitwerpselen halen, kan een gewenning aan de smaak veroorzaken.


Aandacht

Sommige dieren merken al gauw dat ze heel wat reactie bij hun baasje teweeg brengen door het eten van poep. Ook negatieve aandacht wordt door honden als positief ervaren.


Wat te doen?

Geef jonge dieren niet de kans om lang in een kennel samen met hun ontlasting te vertoeven.


Laat uw voeding analyseren door uw dierenarts om te kijken of die voldoet aan de eisen. Een vezelrijkere voeding kan een oplossing zijn om het hongergevoel te onderdrukken bij dieren met een verhoogde eetlust. Ook het toevoegen van gekookte sperziebonen kan helpen.


Aangelijnd uitlaten zodat meteen kan gecorrigeerd worden. Vermijd in het begin plaatsen waar veel poep ligt.


Ananas of courget door het eten mengen, bederft de ‘lekkere’ smaak van de eigen ontlasting.


Bestrooi ontlasting met fijn gemalen peper. Dit veroorzaakt niezen en irritatie, waardor ruiken niet mogelijk is.


Positief belonen als u er als eigenaar in slaagt de aandacht van uw dier te trekken wanneer die op het punt stond aan poep te gaan ruiken. Probeer geen aandacht te geven als uw hond er toch voor kiest de ontlasting op te eten. Kies er voor de andere kant op te gaan en uw hond te negeren.

bottom of page