top of page

Kattenbakmanagement

Katten zijn van nature heel zindelijke dieren. Veel zindelijkheidsproblemen komen voort uit verkeerd kattenbakmanagement.

·      AANTAL

De algemene regel is dat er n +1 kattenbakken aanwezig moeten zijn. Met ‘n’ bedoelen we het aantal katten. Heb je dus 2 katten, dan moeten er 3 kattenbakken aanwezig zijn. Dit komt omdat katten graag keuze hebben en bovendien ook liefst de grote en kleine boodschap in verschillende kattenbakken doen. Je kan ook kijken naar het aantal kattengroepen (katten die het goed met elkaar kunnen vinden) en zo het aantal kattenbakken (aantal groepen + 1) daarop instellen.


·      KATTENBAKVULLING

Katten hebben het liefst heel fijn zand omwille van hun gevoelige pootjes. Vermijd het gebruik van parfums, deze kunnen heel storend werken voor de kat. Kies kattenbakvulling die klontert zodat de plasjes dagelijks vlot kunnen verwijderd worden.


·      SOORT KATTENBAK

De meeste katten hebben de voorkeur voor een open kattenbak. Kies je toch voor een gesloten bak, verwijder dan het deurtje. Denk bijvoorbeeld ook eens aan een wasmand of een grote opbergbox zonder deksel. Een kattenbak moet minstens 1.5x de lengte van de kat zijn.


·      PLAATS

Zet de kattenbak niet op een drukke plaats waar er veel passage is, maar eerder in een aparte kamer of bergruimte waar ze rustig hun ding kunnen doen. Zorg ervoor dat deze plaats wel steeds toegankelijk is.


·      HYGIENE

De kattenbak moet dagelijks schoongemaakt worden. Dit betekent niet dat alle kattenbakvulling telkens ververst moet worden, maar het uitscheppen van alle plasjes en kakjes is wel noodzakelijk. Op deze manier kunnen ook eventuele veranderingen (grootte en aantal plasjes, consistentie ontlasting) in de kattenbak tijdig opgemerkt worden.

bottom of page