top of page

Konijntjes klaar voor de winter!

De nachten worden stilaan kouder, dus hoog tijd voor enkele wintertips. Belangrijk om weten is dat konijnen veel beter koude verdragen dan warmte!
Wintervacht

Konijnen die tijdens het voorjaar en zomer buiten hebben gezeten, gaan vanaf september sterk beginnen ruien en een dikke wintervacht aanmaken. Bent u van plan om dieren die binnenshuis leven naar buiten te verhuizen, dan kan dit ten laatste nog begin september. Zo krijgen ze nog de tijd om een voldoende dikke wintervacht aan te maken.


Tochtvrij

Konijnen zijn heel gevoelig voor tocht op vlak van onder andere ademhalingsproblemen. Voorzie daarom een hokje dat goed afgeschermd is van de wind. Bij het afschermen van het hokje, moet u er wel op letten dat de natuurlijke ventilatie niet in het gedrang komt.


Droog

Het hokje moet degelijk beschermd zijn tegen regenweer. Een dikke onderlaag bestaande uit houtvezels helpt om de vochtigheid (eventueel urine) goed te absorberen.


Warm

Voorzie een dikke laag stro in het slaapgedeelte. Stro houdt beter warm dan hooi. Konijntjes worden ten alle tijde best in groep gehuisvest en dat zeker ook in de winter. Door dicht tegen elkaar aan te zitten, houden ze zich warm.


Voeding/water

Zorg tijdens koude dagen dat er voldoende krachtvoer (korrels) aanwezig is, deze geven het dier namelijk energie om zich op te warmen. Tijdens de winter mogen konijntjes gerust wat meer vetreserve hebben. Controleer meermaals per dag of het drinkwater niet bevroren is. Gebruik geen zout of suiker in het water! Maak eventueel gebruik van nopfolie rond de drinkfles.


Plotse temperatuurschommelingen zijn heel gevaarlijk. Als uw konijn door omstandigheden ziek wordt, breng hem dan niet ineens in een warme huiskamer, maar verkies eerder een ruimte waar het temperatuursverschil niet zo groot is (garage, tuinhuis, stal). Haal buitenkonijntjes niet naar binnen om te knuffelen, maar trek eerder zelf warme kleren aan en ga buiten met ze spelen. Sommige konijnen vinden het plezant om in de regen of sneeuw te zitten, haal hen er dan ook niet uit. Wel opletten dat ze goed blijven bewegen. Controleer meermaals per dag de algemene toestand (eetlust, activiteit, keutels) van uw konijnen.

bottom of page