top of page

Oververhitting bij de hond… Enkele tips om het hoofd koel te houden.

Honden kunnen alleen warmte kwijtraken door te hijgen of via hun voetzolen, maar dat is niet genoeg als het te heet wordt. Dan kunnen ze ernstige schade oplopen of zelfs doodgaan.

Honden hebben niet zoals mensen de mogelijkheid om hun warmte via zweten kwijt te raken. Zij kunnen dit alleen via hijgen en via de voetzolen. Hun vermogen om overtollige warmte af te voeren is dus beperkt. Bij een extreem hoge lichaamstemperatuur bestaat het gevaar voor stolling van lichaamseiwitten die tot onomkeerbare beschadigingen kunnen leiden. Helaas is het elke zomer weer zover dat veel honden lijden aan oververhitting. In een aantal gevallen leidt dit zelfs tot de dood. Enkele tips om dit te vermijden.


Alarmsignalen

- Heel erg hijgen

- Veel kwijlen

- Braken/braakneigingen

- Sloomheid

- Warm aanvoelen

- Bij meting temperaturen boven tussen 40.5 en 42°C

- Rode slijmvliezen

- Buiten bewustzijn raken


Wat te doen

Een hond die oververhit is geraakt, moet zo snel mogelijk worden afgekoeld. Dit gaat het best door een natte laken of handdoek over de hond heen te leggen, en deze steeds te doordrenken met nieuw koud water.Geef het dier tevens kleine slokjes water te drinken. Gooi niet zomaar een emmer koud water over de hond heen! Neem zo snel mogelijk contact op met een dierenarts.


Voorzorgsmaatregelen

  • Laat uw hond niet in de directe zon liggen maar zorg voor voldoende schaduwrijke plekken in huis, tuin en tijdens uitjes.

  • Laat uw dier NOOIT achter in de wagen. Zelfs als de auto in de schaduw staat en de ramen enigszins geopend zijn, wordt het binnen al gauw ondraaglijk warm en benauwd.

  • Plan de grote wandelingen in de koelte van de ochtend en laat op de avond.

  • Zorg altijd voor voldoende koel en vers water.

  • Zelfgemaakte ijslolly's voor honden.

  • Laat uw hond zwemmen, als hij dat wil en kan.

  • Vermijd het lopen op asfalt maar zoek plekken uit waar uw hond op gras kan lopen. Ook zand kan zeer warm worden en pijnlijk zijn voor uw hond.

  • Vermijd hevige inspanningen. Rem uw hond op tijd af. Veel honden willen altijd en overal spelen en rennen, zeker als u of andere honden ze daarbij aanmoedigen.

  • Oudere honden, pups en dieren met een korte neus (Franse/Engelse Bulldog, Mopshond, Boxer) dragen een hoger risico op oververhitting, neem extra voorzorgen.

bottom of page