top of page

Vuurwerkangst

Oud en nieuw zit er weer aan te komen en dat gaat zoals altijd gepaard met veel luide knallen en lichtflitsen. Helaas zijn veel huisdieren als de dood voor vuurwerk en raken ze in hun angst verwond of verdwaald. Daarom enkele tips om het voor u en uw dier wat aangenamer te maken.
Voorkomen

Vuurwerkangst ontstaat vaak doordat u of uw dier schrikt van onverwacht geluid. De angst van uw dier wordt enerzijds bevestigd doordat u zelf schrikt en anderzijds doordat het nadien ook getroost wordt. Helaas werkt dit niet troostend, maar leert het dier zo dat angst beloond wordt.


Gedragstherapie

Bepaalde hondenscholen geven vuurwerktraining. Uw hond leert dat bang zijn hem niets oplevert en u leert hoe u het beste met uw hond kunt omgaan in dergelijke omstandigheden. U kunt ook zelf thuis aan de slag met behulp van een vuurwerkCD. U begint de training door de CD af te spelen op een heel laag net waarneembaar volume, terwijl u iets leuks doet met uw dier. Als dat goed gaat, voert u geleidelijk aan het volume op.


Voeding en voedingssupplementen

Telizen

Werkzame stof L-theanine.

Natuurlijk kalmerend effect.

Start 1-2 maand op voorhand.


Zylkene

Werkzame stof caseinehydrolysaat, gewonnen uit de melk van lacterende poezen/teven.

Natuurlijk kalmerend effect.

Start 2-3 weken op voorhand.


Calm diet van Royal Canin

Volwaardige en kwalitatieve voeding waaraan de stof caseinehydrolysaat is toegevoegd (werkzame stof Zylkene).

Start 2-3 weken op voorhand.


Aromatherapie

Een DAP-verdamper voor honden of een Feliway-verdamper voor katten verspreidt feromonen van lacterende poezen/teven. Deze geuren hebben een natuurlijk kalmerend effect en worden niet waargenomen door de mens. De verdamper dient geplaatst te worden in de ruimte waar uw dier het meest vertoeft. Start 2 weken op voorhand.


Al deze bovenstaande middelen zijn veiliger in gebruik dan eventuele medicatie en genieten dan ook steeds de voorkeur.

Nadeel: tijdig mee beginnen!


Medicatie

Benzodiazepines (Alprazolam)

Angstremmende/kalmerend werking alsook een spierverslappende werking. Remt het korte termijn geheugen, wat in het geval van geluidsfobie gunstig is. De werking is afhankelijk van de gemoedstoestand van uw dier op het moment van toedienen. Wanneer uw dier al erg opgewonden is, duurt het langer voor het gewenste effect bereikt wordt en is het totaal effect minder of zelfs tegenovergesteld aan het gewenste effect.


Medicatie op basis van acepromazine wordt ten stelligste afgeraden in geval van vuurwerkangst. Dergelijke medicatie maakt de dieren suf en zort ervoor dat ze niet meer kunnen reageren maar ze nemen de prikkels wel waar. Er zijn zelfs aanwijzingen dat licht- en geluidsprikkels versterkt worden onder acepromazine.


Tot slot

  • Laat honden ruim voor 22u uit en steeds aan de leiband

  • Houd katten binnenshuis

  • Sluit ramen en gordijnen

  • Zet de radio of TV zachtjes aan

  • Laat de verlichting in huis aan

  • Zorg voor een veilig plekje waar uw dier zich kan terugtrekken

  • Laat angstige dieren niet alleen

  • Geef steun maar ga angstig gedrag niet extra stimuleren door te troosten

  • Zorg voor afleiding door het geven van een snoepje of speeltje


Prettige feestdagen!

bottom of page